top of page

NRK gjør det umulige mulig med rein-TV

NRK startet mandag med en ny minutt for minutt sending, denne gangen er det reinsdyr som er i fokus.

FOTO: EDMUND JOHANNES GRØNMO/NRK

Helt seriøst kontaktet NRK for å snakke nærmere om deres nylig oppstart av reinsdyr-tv, der de følger reinsdyr-flyttingen døgnet rundt. De fortalte om en spennende og utfordrende jobb som ikke bare har gått etter planen.

- Nei det har vært en del utfordringer, blant annet har det vært vanskelig å sende tv-signaler, det gjorde at vi ble tre dager forsinket i starten blant annet.

Da vi spurte NRK om hvordan de har organisert dette, svarte NRK at de har folk hele tiden som bidrar til at alt av utstyr er på plass, og det jobbes hele tiden på skift, det er over 50 personer som til sammen bidrar, og på fjellet er det 36 personer som sørger for at ting går greit. Det skulle egentlig bli et tv-program om reinflytting men istedet ble det til sakte-tv, siden medieverdenen er i stor endring. NRK prøvde også å sette et kamera på en rein.

FOTO: MUZET /NRK

- Muzet kameraet gikk ikke så bra, fordi han tok mer selfies enn det vi hadde tenkt, han likte ikke kameraet og det gjorde heller ikke resten av flokken, så han ble stående mye alene.

NRK sier at flere var veldig tvilende på om dette ville fungere. Ole Rune Hætta har tidligere uttalt seg til NRK om at det ville bli umulig å gjennomføre dette, blant annet fordi sendingen blir sendt på flere steder der det ikke er satellittdekning, og mange plasser der det ikke telefondekning engang. Men derfor har NRK måttet lage dekning med speil på fjelltoppene.

Kan du si litt om hvordan dere utfører tv-sendingen?

gumpi SPESIALBYGD GOMPI: Mange antenner må festes på taket før avgang til vidda. FOTO: REBECCA N. STRAND / NRK

- Det er ikke laget utstyr spesielt til denne produksjonen, så vi måtte være litt kreative på oppsettet av kameraer, batteriet måtte vi blant annet holde varmt også har vi ordnet en campingvogn som kalles gompi der alt av utstyret holder til. Det er til sammen tre vogner som er plassert etter hverandre, en med aggregat og annet utstyr. Vi prøvde å gjete flokken med kameradrone og det funket veldig bra, sier Pål Hivand som er publiserings- leder i NRK.

NRK forteller at de er fornøyd så langt med seertallet, til nå har de hatt opptil 80 000 seere på det meste, og av de er det mange som følger sendingen live også på natten. De forteller at det er ca tusen i timen som ser på, og av de er 30% utenlandske seere. De følger sendingen fra Nrk-nett tv, og det er snakk om finlendere, svensker, folk fra England og Japan, og spesielt fra Slovenia er interessen stor.

Hva er av stor interesse for folket å vite om sendingen og reinflyttingen?

- Ofte stilte spørsmål som er av interesse er for eksempel hvor lang tid det hele vil ta, hvor langt reinen skal gå, det har også faktisk vært interesse rundt de samiske vottene til programleder Ronald Pulk. Det er jo også litt artig at det samiske språket har fått mye interesse rundt denne produksjon, også er det ikke til å stikke under en stol at været er viktig under sendingen og der er interessen stor for hvordan det går og om det blir problemer og hva vi gjør for å ordne eventuelle problemer, sier Pål Hivand avslutningsvis.

Dagens redaktør
Recommanded Reading
Search By Tags
No tags yet.
Følg "Helt Seriøst" 
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
Thomas Sjøen
bottom of page