top of page

Livet etter mediestudiet - Intervju med Stian Sætermo


(Bilde av Ann-Christin Kjeldsen, Bilde av Sian Sætermo ved Radio Alta)

Jeg tok turen innom Altaposten for å snakke med stian om hvordan det er å jobbe der etter endt studie i Medieproduksjon ved UIT.

Hvordan føler du overgangen har vært fra utdanning til å begynne i jobb?

- Jeg begynte i NRK mens jeg fremdeles studerte siste året, så overgangen for meg ble egentlig myk, men det er en bransje med beinhard konkurranse så man bør mestre det å gjøre flere ting samtidig, som det å klippe tv-sending og ha sending på radio, samt skrive avis-innlegg, sier Stian Sætermo.

Er yrket slik du forventet det skulle være?

- Nei, hehe, det er det ikke. Man er selvfølgelig innom veldig mye i studietiden, men siden man er innom veldig mye så fordyper man seg ikke i bare en ting, det blir litt sånn som i sykepleierstudiet, da er man også innom ting men man har ikke helt den samme kompetansen som en lege har. Så når man kommer ut i arbeidslivet er læringskurven veldig bratt og man må liksom suge til seg det man kan av kompetanse veldig fort, for å være med i toppen.

Vil du anbefale studiet til andre med både interesse for foto og filming?

- Ja absolutt, det er et kjempefint studie, og spesielt slik som bransjen utvikler seg nå, og som jeg nevnte tidligere kommer man langt siden man lærer mye av alt, og det er et pluss at man både kan klipping og lage radio, og kan skrive gode tekster. jeg tror rett og slett at man kan havne bakerst i rekka hvis man bare kan en ting, man bør ha den brede utdannelsen, bransjen krever på en måte det. I neste uke skal jeg ut å klippe tv, filme opptak og skrive nett-innlegg.

Så du har en variert hverdag høres det ut som ?

- Ja absolutt, det er kjempeartig, jeg trives veldig med det. Ingen dag er lik og man møter på nye utfordringer og får nye erfaringer.

Var det journalist du hadde planer om å bli?

- Nei, altså planen jeg hadde var å jobbe med dokumentarfilm for det virket spennende og jeg hadde lyst til å bli Regissør. Det er en vanskelig vei å gå men flere har jo lyktes med det å lage dokumentarfilmer og vanlige filmer i ettertid, Ishavsblod er jo et godt eksempel på det.

Tror du det er lett for andre å slå igjennom etter endt utdanning?

- Både ja og nei, man bør stikke hodet frem og være frempå, litt vanskelig å svare på, for det er jo litt forskjellig fra person til person men, det er klart det hjelper om man har kontakter. Jeg hadde det ikke. Jeg stakk innom og sa her er jeg , og spurte rett ut om jeg kunne få jobb, jeg visste at det snart var ferieavvikling og at der var sjansen for å få sommerjobb. Det er klart at den jobben jeg hadde i NRK i nesten tre år bidro veldig til at jeg fikk denne jobben. Jeg hadde aldri fått denne jobben her hadde jeg ikke fått den erfaringen jeg fikk gjennom sommerjobben i NRK.

Er det ting du føler har vært vanskelig og som har vært en større utfordring i jobben i Altaposten?

- Ja, altså det er litt forskjellig fra dag til dag, noen dager er det litt trøblete å lage radiosendinger, kommer også veldig an på hvem jeg har foran meg i studio, noen ganger er det veldig vanskelig å lage tv fordi man kanskje ikke får fram den røde tråen i de bildene man har hentet inn. Noen dager skal man rett og slett lage nyheter, og hvor finner man dem hen, det er kanskje ikke alltid like lett. Hva er det som er nyhetsinteresse og hva er det som ikke er det, det er ikke alltid like lett.

Det er kanskje ikke alltid like lett å gå så innpå folk å spørre om personlige ting, og å få folk til å føle seg komfortabel foran en tv -skjerm?

-Nei, det er ikke så lett noen ganger, det er ikke alle som klarer det, man bør skape tillit, være trygg på seg selv. Hvis ikke den som intervjuer er trygg så blir neppe intervjuobjektet å være det, og ikke minst være godt forberedt, helst klare å huske ting i hodet utenat og gå igjennom ting på forhånd er veldig lurt, avslutter Stian Sætermo.


Dagens redaktør
Recommanded Reading
Search By Tags
No tags yet.
Følg "Helt Seriøst" 
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
Thomas Sjøen
bottom of page