top of page

Det å være ung student


(Bilde av Henrik Hjelle, Saga Agnete Vigrestad Larsen 19 år ¨Jeg har gledet meg til studentlivet¨.)

Saga Agnete Vigrestad Larsen studerer sosialt arbeid ved Universitetet i Tromsø, UiT i Alta, hun er nitten år gammel og kommer fra Nærbø. Hun bor nå på Nyland studentbolig i Alta, som er eid gjennom samskipnaden. Dette er hennes historier om hvordan det er å leve i en fremmed by som ung student, fra festmiljø til sosiale sammenkomster.

Saga Agnete Vigrestad Larsen studerer sosialt arbeid på UiT, grunnen til at hun har valgt å studere dette er fordi hun har et ønske om å hjelpe folk. Saga er nitten år gammel og tenker det er bra å starte utdanningen tidlig, siden du da får komme deg fortere i arbeid. Grunnen til at Saga har valgt å begynne å studere så tidlig, er fordi da sitter fortsatt skriveferdighetene fra videregående i fingrene. Det er ingen selvfølge at det er sånn at alle har skriveferdighetene etter videregående. Etter Saga's mening kan det bli vanskelig å huske hvis du for eksempel tar et friår eller går et år på folkehøyskole. Saga mener det er masse positivt med å være en ung student og generelt bare å være en student. Men det er noen mindre fordeler med å være en ung student, som påvirker hverdagen til Saga. En av tingene Saga har møtt på i sitt felt som hun studerer i, er at hun kanskje ikke har nok erfaring. Dette er noe som er litt negativt med å være en tidlig student, men det er ikke alltid du trenger det. Noen fordommer kan man møte på i jobblivet, det kan være at du kanskje har for lite utdanning og arbeidserfaring til å jobbe for dem du søker hos. Selv om du studerer på et universitet er det ingen selvfølge.

For ung Når det kommer til det sosiale med å være en tidlig student, har Saga møtt på noen utfordringer. Saga bor nå på en av studentboligene på Nyland, hvor hun trives godt. Det at hun bor i kollektiv gjør at hun deler fellesarealer med de hun bor med, noe hun synes er med på å skape et trivelig felles miljø. Når jeg spurte hva man gjerne gjør på Nyland for å skape venner, så svarte hun at man dra på konserter, bowling, kino, kafeer eller restauranter. Men det var et problem for Saga med at hun ikke kunne være med på alle konserter, for noen av dem har tjue-års grense. Mange unge studenter opplever å bli satt litt utenfor på grunn av dette.

(Bilde av Henrik Hjelle, Saga Agnete Vigrestad Larsen som sitter på Netflix.)

Man føler vel seg litt alene, men det er ikke deres feil - det er jo aldersgrensen” sa Saga. Men Saga fant en løsning for å kunne komme inn på noen av konsertene, og det er å jobbe frivillig for City Scene. City Scene er et studenthus i Alta som tilbyr muligheter gjennom konserter for studenter, mot frivillig arbeid. Ordningen med frivillig arbeid synes Saga er en kjempefin løsning. Hvis du har litt arbeidsmotivasjon, da gir du litt arbeid for å få større muligheter som ung student.

Underholdning Når det kommer til underholdning som ung student hvis du ikke er frivillig eller sliter med å fylle fritiden med noe, har Saga noen forslag. Personlig bruker jeg å se på filmer på Netflix, som er en av mine yndlings hobbyer. Men det er også muligheter til å gå turer der jeg bor nå, jeg bruker personlig å gå på mange turer sier Saga lykkelig.

(Bilde av Henrik Hjelle, Fra venstre Saga Agnete Vigrestad Larsen og Kristin Antonie Humstad 20 år på Uit.)

Det var en av måtene jeg og min nabo fant en måte å skaffe felles interesser. Vi ble enig om å gå turer sammen for å bli bedre kjent. Dette er noe Saga mener er en kjempe bra løsning hvis du ikke kjenner noen, så inviter naboen med på tur. Du trenger ikke å leve i et kollektiv for å finne på slike ideer, du kan jo også få med kollegaer eller noen i klassen din. En annen ting er å prøve og være med på forskjellige ordninger og arrangementer som skjer i lokalmiljøet. En av Sagas anbefalinger er å delta på fadderuka. Fadderuka er en ordning laget av studenter som handler om å skape felles kontakter om man er ny til å studere i Alta. Ordningen går ut på at du får en fadder, og så får du en tilhørighet med mange studenter under denne faderen i fadderuka. ¨Det er inkluderende og det hjelper at vi er i grupper med mange forskjellige folk.¨ sier Saga, Du blir dermed litt fortere inkludert i en vennegjeng, og du skaper en tilhørighet med noen andre på universitetet. Så og være med på ting som kanskje er utenfor intimsonen din som student når det kommer til aktiviteter, er ingen dum idé.

Studentbolig En av mine beste forslag til folk som vurderer å være student er å bo i et kollektiv, det er en kjempe måte å bli kjent med folk. Personlig bor Saga på en studenthybelen på Nyland eid av Samskipnaden. Grunnen Saga mener det er lurt å bo på en studenthybel er at man skaffer seg fortere venner og bekjente man kan være med. For så lenge man bor med folk i en kollektiv, er det alltids noen å snakke med. Og da er det bare og komme med forslag som filmkveld, spillkveld eller kanskje en middag eller frokost. For trivsel der man bor er jo en fordel, da føles det mye bedre å være hjemme. Og for de som skal velge om de skal bo alene eller i studentbolig, kan tenke litt på studentopplevelsen. "Når du bor på en studentbolig er det en del av student opplevelsen, det er etter min mening hva og være en studere borte fra hjemmet går ut på" sier Saga oppgiret. Du deler da mange minner med andre medstudenter som kan være fint å ha med videre i livet.

Ung student

En av de mest positive tingene med å være ung student er kanskje at man har et veldig åpent sinn, og har dermed muligheten til prøve forskjellige studier hvis man ikke finner det man vil gå med en gang. Hvis det skulle være slik at man er usikker på et studie man studerer, har man vertfall muligheten til å lete etter noe nytt. ¨Du har jo også fordelen at man er enda sprek¨sier Saga og ler. Det er jo ikke en selvfølge at man er aktiv og liker og trene, men det er jo en fin fordel for meg.


Dagens redaktør
Recommanded Reading
Search By Tags
No tags yet.
Følg "Helt Seriøst" 
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
Thomas Sjøen
bottom of page